Medicijnen zijn een hulpmiddel bij het overwinnen van mentale en/of fysieke problemen. Toch is het gebruik van medicijnen niet zonder gevaar want het kan omslaan naar een verslaving. Er zijn veel bekende verslavingen, zoals drugs en alcohol, maar medicijnen kunnen ook verslavend zijn. Een verslaving kan leiden tot vervelende gevolgen en is zonder hulp vaak lastig te overwinnen. Een afkickkliniek zou hierbij kunnen helpen. Wat is een medicijnverslaving precies, wat zijn de oorzaken en waarom is het van groot belang om hiervan bewust te zijn?
Wat is een medicijnverslaving?
Een medicijnverslaving , ook wel farmaceutische verslaving, kan ontstaan als iemand op een regelmatige basis medicijnen gebruikt. Dit kan gebeuren met voorgeschreven medicijnen, maar kan ook met vrij verkrijgbare medicijnen voorkomen. Verslavende medicijnen kunnen variëren van slaapmiddelen tot pijnstillers en soms zelfs stimulerende middelen. Een verslaving houdt in dat het lichaam afhankelijk is van het middel dat je neemt. Ontwenningsverschijnselen kunnen optreden op het moment dat je stopt met het gebruiken van het medicijn. De mate van verslaving wordt bij medicijnen vaak onderschat, omdat ze legaal zijn en voorgeschreven worden door artsen.
Oorzaken van medicijnverslaving
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een medicijnverslaving. Een veelvoorkomende oorzaak van een medicijnverslaving is het gebruik van pijnstillers bij het hebben van chronische pijn. Wat vaak begint als noodzaak om van de pijn af te komen, eindigt in een verslaving om normaal te functioneren in het dagelijks leven. Ook mensen met een geschiedenis van psychische problemen, zoals depressie, stress en angst lopen een verhoogd risico op verslaving. Bovendien gebruiken sommige mensen medicijnen recreatief om een gevoel van ontspanning, euforie of energie te ervaren. Naast dat dit uitermate onverstandig is, kan dit gemakkelijk leiden tot verslaving.
Herkennen van een verslaving
De symptomen van een verslaving beginnen vaak subtiel en ontwikkelen zich geleidelijk. Het herkennen van een medicijnverslaving kan hierdoor lastig zijn. Er zijn wel enkele tekenen die zouden kunnen wijzen op een medicijnverslaving:
– Medicijnen ongecontroleerd gebruiken, zelfs als dit niet noodzakelijk is.
– Het veranderen van gedrag, zoals liegen of geheimhouding over het medicijngebruik.
– Fysieke tekenen zoals gewichtsverlies, vermoeidheid of een verandering in eetlust.
– Problemen in relaties, sociale terugtrekking en onderprestatie op het werk.
De gevolgen
Een medicijnverslaving kan grote gevolgen hebben voor het leven van een persoon. Gezondheidsproblemen, zoals nier- en leverschade, zijn vaak het resultaat bij langdurig gebruik van medicijnen. Het verbreken van relaties is helaas ook een veelvoorkomend gevolg bij een verslaving aan medicijnen. Er kunnen in relaties problemen ontstaan, waardoor deze soms ten einde komen. Dit komt vaak door verandering in gedrag, liegen over of geheimhouding van de medicijnverslaving.Financiële problemen kunnen ook voorkomen, echter komen deze vaker voor bij een verslaving aan vrij verkrijgbare medicijnen. De gevolgen van een medicijnverslaving kunnen dus groot zijn als je niet op tijd hulp zoekt.
Behandeling en herstel
Gelukkig is een medicijnverslaving te behandelen. De eerste stap is om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde instelling. Een afkickkliniek en counseling kunnen effectieve manieren zijn om de verslaving te overwinnen. Herstel is echter een proces dat tijd en inzet vergt en het is belangrijk om dit te beseffen. Het herstellen van een medicijnverslaving begint vaak bij het bewust worden van de verslaving. Als je zelf worstelt met een verslaving of iemand kent die dat doet, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Er is een weg naar herstel, er is hoop en er is altijd behandeling mogelijk. Samen kunnen we deze stille epidemie overwinnen.