Een SOA test doen is natuurlijk niet leuk en het is ook niet iets waar je graag over praat met anderen of hulp over vraagt. Er komt vaak veel schaamte bij kijken, maar het is toch beter om altijd het zekere voor het onzekere te nemen als je vermoed dat je een SOA zou kunnen hebben. Gelukkig kan het nemen van een SOA test erg anoniem en discreet gebeuren, zodat mensen in je omgeving het niet per se hoeven te weten. In dit artikel vertellen we je er meer over!
Kun je een SOA test online doen?
Een SOA test is een medische test, dus het is niet mogelijk om dit online te doen. Je kunt echter wel online een afspraak maken om een SOA test uit te laten voeren, bijvoorbeeld bij SOA test online. Daarnaast is het vandaag de dag ook mogelijk om zelf thuis een SOA test te doen, wat het nog makkelijker maakt om te zorgen dat niemand ervan af weet. Je kunt zo’n zelftest gewoon online bestellen en deze wordt discreet bij je thuis bezorgd. Dat scheelt je weer een ongemakkelijk bezoek aan de GGD of de huisarts.
Hoe doe je een SOA test?
We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt hoe je eigenlijk een SOA test afneemt, mocht je dit nooit eerder hebben gedaan. Een zelftest kun je vaak koppelen met een app waar jouw uitslagen uiteindelijk in te zien zijn. In zo’n app wordt vaak ook stap voor stap uitgelegd hoe je de test goed uit moet voeren, zodat het resultaat betrouwbaar is. Bedenk echter wel dat een test die je af laat nemen bij de GGD of bij een kliniek altijd betrouwbaarder is dan een zelftest. Mocht je na de zelftest alsnog twijfelen, dan raden we je aan om alsnog een SOA test te gaan doen bij het GGD of bij een kliniek bij jou in de buurt. Deze zitten in alle grote steden, zoals de SOA poli Rotterdam.
De meest voorkomende SOA’s
De SOA’s die in Nederland het meest voorkomen zijn chlamydia, gonorroe, herpes genitalis, genitale wratten, trichomonas, mycoplasma en schaamluis. Klachten die het meest voorkomen in het geval van één van deze SOA’s zijn afscheiding uit de vagina of penis, pijn of branderig gevoel tijdens het plassen, pijn rondom de anus, wondjes, wratten of blaren rondom het geslachtsorgaan, anus of mond, pijn aan de balzak en koorts. Waarop er getest wordt hangt af van de SOA’s waarop je wil testen. Voor HIV, Aids, Syfilis en Hepatitis-B wordt je bloed getest. Op Chlamydia en Gonorroe wordt je urine getest en wordt er vaginaal, anaal en oraal getest. Ten slotte test men op trichomonas en mycoplasma via de vagina en urine.