Ontstoken tandvlees en tanden zijn enorm vervelend en kunnen ook nog eens ontzettend veel pijn doen. Je merkt dat wanneer je eet en drinkt. Soms is de pijn zelfs ondraaglijk en een bezoek aan een tandarts is in de regel ook onvermijdelijk. Evenals normale kiezen kunnen ook verstandskiezen ontstoken raken, maar hoe herken je een ontstoken verstandskies en wat moet je doen als je er één hebt? In onze blog geven wij hier antwoord op.
Wat is een verstandskies?
We vertellen eerst wat een verstandskies eigenlijk is. De verstandskies wordt ook wel de molaren of derde molaren genoemd en je vindt ze achterin je mond. De meeste mensen krijgen tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar verstandskiezen, want het zijn ook de laatste kiezen die doorgroeien. Verstandskiezen kunnen evenals de normale kiezen gaan rotten, gaatjes krijgen of vast komen te zitten in of onder het tandvlees. En dan is er ook nog een aandoening zoals een geïmpacteerde verstandskies. Dat houdt in dat de kies geen ruimte heeft om door te komen.
Geïmpacteerde verstandskiezen
Geïmpacteerde verstandskiezen zijn vervelend en zelfs gevaarlijk, omdat ze voor een slecht gebit kunnen zorgen. De verstandskiezen kunnen niet worden schoongemaakt en kunnen het tandvlees rondom beschadigen en infecteren. Een geïmpacteerde verstandskies kan gedeeltelijk doorkomen of onder het tandvlees in een bepaalde hoek gaan groeien. Er zijn zelfs situaties waarin we spreken over een verstandskies die horizontaal is gegroeid. Dit soort verstandskiezen moet vaak ook operatief verwijderd worden.
Behandeling van ontstoken verstandskies
Een ontstoken verstandskies doet pijn en het kan allerlei problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld een abces in het gezicht dat ontstaat door een ontstoken tand of ontstoken tandvlees. Dit zijn vervelende en in sommige gevallen zelfs gevaarlijke aandoeningen die ook acuut behandeld moeten worden. Een tandarts kan de behandeling eventueel zelf verrichten door bijvoorbeeld een antibiotica behandeling te combineren met een reparatie. Bij een vergaande ontsteking of als er sprake is van een geïmpacteerde verstandskies, verwijst de tandarts je in de regel door naar de kaakchirurg. Met als gevolg dat een kies operatief verwijderd moet worden.
Hoe kun je een ontstoken verstandskies voorkomen?
Een ontstoken verstandskies kun je voorkomen door deze goed schoon te maken en dus tijdens een poets- of flos beurt niet te vergeten. Wees je ervan bewust dat ze diep in de mond liggen en ook lastiger te bereiken zijn. Het kan zelfs zo zijn dat je ze niet ziet wanneer je in de spiegel kijkt. Een andere optie is om verstandskiezen preventief te laten trekken. Iets dat vrij gangbaar is. Vooral verstandskiezen die kans hebben om te ontwikkelen in een geïmpacteerde verstandskies wordt in de regel preventief getrokken. Hiervoor bezoek je de kaakchirurg op advies van je tandarts.
Hulpmiddelen bij een ontstoken verstandskies
Wanneer je een ontstoken verstandskies hebt kun je wel wat middeltjes gebruik om de ontsteking te bestrijden en om de pijn te verzachten. Denk aan medicatie, zoals paracetamol en ibuprofen, maar je kunt ook spoelen met een zoutwateroplossing. Je kunt ook met kruidnagelolie en een wattenstaafje de verstandskies behandelen door er voorzichtig op te deppen. Te allen tijde is het van belang dat je bij een ontstoken verstandskies advies inwint bij de tandarts en dat hij een gericht behandelplan opstelt.