Spiertrekkingen kunnen heel vervelend zijn en ze mogen niet verward worden met spierpijn of kramp. Fasciculaties – zoals ze ook worden genoemd – zijn willekeurige samentrekking van spieren zonder dat je iets doet of beweegt en het komt het vaakst voor in het gezicht – en dan vooral het ooglid – en in armen en benen. Het is ook redelijk onschuldig, maar in sommige gevallen kan het ook duiden op een neurologische aandoening. Daaronder de zenuw-spierziekte ALS. In onze blog vertellen we meer over spiertrekkingen, wat je er tegen kunt doen en wanneer je aan de bel moet trekken.
Van korte duur
Spiertrekkingen zijn vaak van korte duur en kunnen enkele minuten tot uren en zelfs enkele dagen aanhouden. Daarna verdwijnt het vanzelf weer. Het heeft ook weinig zin om op zoek te gaan naar medicatie of om een arts te raadplegen, want er is simpelweg geen behandeling voor. Wanneer de spiertrekkingen langdurig aanhouden is het wel slim om de huisarts te bellen. Dan is er een kans op een onderliggende aandoening die de willekeurige spiersamentrekkingen veroorzaken. Denk aan aandoeningen, zoals ALS of MS.
De oorzaken van spiertrekkingen
De oorzaken van fasciculaties zijn divers en er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Het trillende ooglid is vaak te wijten aan een vitaminetekort of stress. Vooral een tekort aan vitamine D kan spiertrekkingen veroorzaken. Dan niet alleen in het gezicht, maar ook in armen en benen. Ook een ongezonde voeding kan willekeurige spiersamentrekkingen veroorzaken en dan is het logisch om het dieet aan te passen. Vooral gevarieerd en gezond eten moet ervoor zorgen dat de spiertrekkingen weer verdwijnen. Maar er zijn nog veel meer oorzaken aan te wijzen;
- De overgang
- Door overmatig gebruik van cafeïne
- Veel roken (nicotine)
- Vermoeidheid en slaaptekort
- Hernia
- Overmatig alcohol gebruik
- Uitdroging
Spiertrekkingen na het sporten
Heb je vaak last van fasciculaties na het sporten of bij andere fysieke inspanningen? Dan wijst dat vaak op een overbelasting van spieren of spiergroepen. Om dit te ontdekken is het goed om te experimenteren met de belasting. Probeer het sportprogramma aan te passen of probeer minder fysieke inspanningen te verrichten. Dan zouden de problemen vanzelf moeten verdwijnen en niet meer voorkomen. Je zou ook kunnen proberen om tijdens de fysieke inspanningen meer te drinken. Het liefst water of water met fruit. De spiersamentrekkingen kunnen niet alleen door overbelasting worden veroorzaakt, maar ook door uitdroging.
Voorkomen is beter dan genezen
Omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn is het lastig om een goed advies te geven over wat je het beste kunt doen om spiertrekkingen te voorkomen, maar in de meeste gevallen is het te wijten aan een slecht dieet of een verslaving. Het is dus belangrijk om goed, gevarieerd en vooral gezond te eten. Dus veel groente en fruit. Drink ook voldoende water of andere dranken die geen cafeïne bevatten en probeer om te stoppen met roken. Drink je veel alcohol? Probeer dan te minderen of om ermee te stoppen. Deze zaken kunnen allemaal bijdragen aan het probleem en door je eetpatroon en gedrag aan te passen kun je vervelende spiertrekkingen eenvoudig voorkomen.