Dit zijn de voordelen van glasvezel internet 

Glasvezel internet bestaat al een hele tijd, maar lijkt nu pas echt populair te worden in Nederland. Het is een alternatief op het bekabelde internet of DSL-internet dat wij van oorsprong kennen. In het begin werd het vooral toegepast voor achteraf liggende huizen die vrijwel nooit stabiel internet hadden. Inmiddels is het de nieuwe standaard aan het worden in ons land. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van glasvezel internet ten opzichte van de traditionele vormen die we kennen? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Wat is glasvezel? 

Glasvezel is een materiaal dat zo dun is als glas en bestaat uit hele dunne strengen glas. Samen vormen die strengen een glasvezelkabel. Informatie wordt door de kabels verstuurd met behulp van laserlicht. Dit kun je vergelijken met het versturen van een morsecode bericht via een lamp. Je kunt laserlicht enorm snel aan- en uitschakelen, waardoor je heel snel en heel veel informatie kunt versturen via glasvezelkabels. Dat maakt het dus ideaal om te gebruiken voor een internet verbinding. Naast het gebruik voor internetkabels zien we het materiaal glasvezel ook in andere markten terug. Glasvezel wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in het produceren van behang, glaswol, remblokken en ski’s. 

De voordelen van glasvezel internet 

Glasvezel internet biedt een hoop voordelen ten opzichte van kabel- of DSL-internet. Ten eerste is glasvezel natuurlijk een stuk sneller dan internet via kabel of DSL. Daar komt nog bij dat de upload- en downloadsnelheid bij glasvezel internet gelijk is, terwijl de uploadsnelheid bij kabel en DSL altijd een stuk lager ligt dan de downloadsnelheid. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld regelmatig video’s upload op YouTube of andere platformen. Ook als je regelmatig streamt via platformen zoals Twitch geeft dit je een groot voordeel. Een ander voordeel van glasvezel internet is dat je altijd een stabiele internetverbinding hebt, wat met traditioneel internet lang niet altijd het geval is. Vooral mensen die wat meer achteraf wonen hebben regelmatig last van een instabiele verbinding. Dit kan voor grote ergernis zorgen, bijvoorbeeld als je veel vanuit huis werkt of je kinderen liever online games spelen dan dat ze spelen op de trampoline. Bij glasvezel heb je, net als bij kabelinternet, keuze uit verschillende pakketten en dus diverse snelheden. 

Diverse snelheden en pakketten 

Je hebt dus de keuze uit diverse snelheden als je voor glasvezel internet gaat. De snelheden lopen van de 50Mbps tot de 2Gbps. Hoe hoger de snelheid, hoe meer je betaalt. Ga dus wel altijd van tevoren na welke snelheid je echt nodig hebt, zodat je niet onnodig veel gaat betalen. 2Gbps is namelijk wel echt heel veel, dit heeft een regulier gezin eigenlijk nooit nodig. Wil je vooral stabieler internet en hoeft het niet per se sneller te zijn? Dan kun je gewoon voor een abonnement met 50Mbps kiezen. Voor een gezin dat veel gebruikmaakt van internet of een gezin waarin één of meerdere personen thuiswerken, is een snelheid van minimaal 100Mbps wel aan te raden. 

Is glasvezel al beschikbaar bij jou? 

Een enkel nadeel aan glasvezel internet, is dat het nog niet in heel Nederland beschikbaar is. Inmiddels is wel een groot deel van de Nederlandse huishoudens al aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar nog niet iedereen. Je kunt dit checken door online een postcodecheck te doen, bijvoorbeeld via de Consumentenbond. Zo weet je zeker of je wel of geen toegang hebt tot glasvezel. Ben je nog niet aangesloten op het glasvezelnetwerk? Check dan of de gemeente waarin je woont al plannen heeft gemaakt voor het aansluiten van woonwijken op glasvezel, zodat je er op tijd bij kunt zijn.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.