Alles wat je moet weten over pride

Juni is officieel gezien de ‘pride-month’, maar ook in juli en augustus wordt op veel plekken in Nederland de Pride volop gevierd. Eigenlijk maakt het natuurlijk geen klap uit in welke periode van het jaar we zitten. We kunnen altijd de vlag uithangen en je kunt deze vlag Pride online kopen. Op deze manier kunnen we onze solidariteit met de queer-community laten zien. Dit is alles wat jij moet weten over het kleurrijkste feestje van het jaar!

Waar het begon

Hoewel de Pride nu bekendstaat als een extravagant feest vol glitters en latex is het van origine (en nog steeds) vooral een protest. De Stonewall-rellen in New York City markeerden in 1969 het begin van de pride-beweging. De Stonewall Inn was een homobar in New York waar de politie vaak te pas en te onpas binnenviel. In 1969 pikte de queer-community dit niet langer, ze kwamen in opstand. Een jaar later, in 1970, werd de eerste pride-parade georganiseerd. Dit fenomeen heeft zich over de hele wereld verspreid, met name de pride in Amsterdam en Rio de Janeiro zijn heel bekend. In Nederland wordt de Pride in Utrecht ook steeds populairder.

Wat je kan doen

Om jouw support te tonen naar de LGBTQIAP+-beweging (of je daar nou onderdeel van bent of niet) is het van belang om de Pride niet alleen te zien als een feestje, maar ook als het statement en het protest dat het nog steeds is. Toon jouw solidariteit door het uithangen van een regenboogvlag, of door op te komen dagen bij evenementen die van belang zijn voor de queer-community. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je ten alle tijden actief uitspreekt tegen queer-fobie, een open blik houdt en uitdraagt dat iedereen veilig is. Respecteer actief ieders gender en seksuele voorkeur.

Waarom Pride voor iedereen van waarde is

Pride is niet alleen meer voor de queer-community. Steeds meer cis-hetero’s komen ook opdagen, tonen hun support en zien in dat de Pride voor iedereen van waarde is, ongeacht je gender of seksualiteit. Pride staat immers voor vrijheid van zelfexpressie en seksualiteit. Dat betekent niet alleen dat een homo homo mag zijn, of een non-binair iemand non-binair mag zijn. Het betekent ook dat een man zich wellicht kwetsbaarder mag opstellen dan hij misschien durft en een vrouw zich minder vrouwelijk mag kleden dan de norm is. Pride draait om het schoppen tegen stereotypes en je vrij voelen om je te uiten zoals jij je daar prettig bij voelt. Of dat nu homo of hetero, cis- of transgender is. Mits er altijd sprake is van tolerantie is de Pride een uitnodiging om vooral heel erg jezelf te zijn.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.