De vooruitgang van Ethereum 2.0: een artikel naar een efficiëntere toekomst

De digitale wereld maakt zich op voor de komst van Ethereum 2.0, een veelbelovende upgrade van de huidige Ethereum-blockchain. Deze sprong voorwaarts belooft een efficiënter, veiliger en krachtiger platform. Laten we deze fascinerende evolutie van dichterbij bekijken.

De transformatie van Ethereum

Ethereum 2.0 is een essentiële upgrade voor de Ethereum-blockchain die de structuur van het systeem aanzienlijk zal veranderen. Volgens Danny Ryan, een hoofdontwikkelaar van het project, loopt alles volgens plan. Hoewel er geen nieuwe informatie is verschenen, hebben diverse bronnen op het internet een schat aan informatie over dit onderwerp.

Ethereum 2.0 symboliseert voornamelijk de overgang van mijnbouw, of proof-of-work, naar staking, of proof-of-stake. Dit zal Ethereum niet alleen efficiënter en veiliger maken, maar ook beter uitgerust om grotere transactievolumes te verwerken.

Als je een validator wilt worden op Ethereum 2.0, moet je minimaal 32 Ethereum bezitten. Deze Ethereum zal worden ingezet, of ‘gestaked’, en je krijgt er een vergoeding voor. Hoeveel deze vergoeding zal zijn, kan je hier bekijken.

De overgangsfasen van Ethereum 2.0

De upgrade naar Ethereum 2.0 gebeurt geleidelijk, verdeeld over verschillende fasen:

In de allereerste fase, Fase 0, introduceren we validator nodes. Deze Fase 0 wordt de ‘Beacon Chain’ genoemd. Deze fase vormt het fundament van het nieuwe consensusmechanisme en focust zich op het bereiken van consensus tussen honderdduizenden validators, verdeeld over duizenden nodes wereldwijd. Door de hoge technische eisen voor het verdelen van validators via shards in latere fasen, moeten we een groot aantal validators kunnen verwerken. Dit is waar de technische complexiteit van het project vandaan komt.

De implementatie van sharding

Na de Beacon Chain komt Fase 1, waarin sharding wordt geïntroduceerd. Dit is een techniek die de Ethereum-blockchain splitst voor diverse doeleinden. Je kunt elke shard chain zien als een aparte blockchain die vergelijkbaar is met de huidige Ethereum, maar dan onder de controle van de eth2-consensus en de Beacon Chain. Verwacht wordt dat we starten met 64 shards, met een totaal datacapaciteit tussen de 1 en 4 MB/s.

De integratie van de huidige Ethereum

Fase 1.5 is de integratie van de huidige Ethereum mainnet in het nieuwe eth2-consensusmechanisme. In plaats van te bouwen op een proof-of-work-mijnalgoritme, wordt de bekende Ethereum voortaan gebouwd door de eth2-validators. Deze naadloze overgang van het consensusmechanisme zal voor bestaande applicaties en gebruikers grotendeels onopgemerkt blijven.

Het verder ontwikkelen van het systeem

In Fase 2 zal de status en uitvoering naar meer shards dan alleen de originele Ethereum-shard worden uitgebreid. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Welke aanpak uiteindelijk zal worden gekozen en de specifieke details daarvan zijn op dit moment het belangrijkste onderwerp van ons onderzoek en prototyping.

Het belang van validators

Binnen Ethereum 2.0, is de rol van een validator van cruciaal belang. Dit zijn de entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het goedkeuren en bevestigen van transacties binnen het netwerk. Om een validator te worden, moet je echter een aanzienlijke hoeveelheid Ethereum in bezit hebben – minimaal 32. Deze Ethereum wordt ‘gestaked’ als een soort onderpand, en in ruil daarvoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, en kan variëren.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.