5 tips voor een gezonde start van je dag

Heb je ’s ochtends opstartproblemen? Of wil je je morning routine verder verbeteren? Dan ben je natuurlijk op zoek naar tips om er meer uit te halen! Zie de ochtend als de belangrijke start van de dag. Als die lekker verloopt, zit je ook de rest van de dag goed. Lees verder voor inspiratie.

Goed ontbijt

Snel een half ontbijtje naar binnen gooien? Of in de haast je ontbijt maar helemaal overslaan? Dat is er voortaan niet meer bij. Je ontbijt vormt namelijk de kickstart van je dag. Sla dit niet zomaar over! Het is het waard om er eerder voor op te staan. Of anders om je dag er iets later voor te beginnen. Kies een ontbijtje waar jij blij van wordt. Het kan een boterham met kaas zijn, of granola met yoghurt en fruit. Kies natuurlijk het liefst voor voedingsstoffen die je energie geven. Ook koffie smaakt goed in de vroege morgen. Liever geen cafeïne? Gebruik dan cafeïnevrije koffiebonen bij de bereiding van je bakkie. Neem de tijd om het ontbijt te nuttigen. Ga lekker aan tafel zitten, en eet en drink bewust. Hierna kun je verder met de start van je dag!

Kom in beweging

Het is heerlijk om ’s ochtends vroeg al meteen in beweging te komen. Hier kun je zelfs bewust eerder voor opstaan. Start je dag met een workout. Na het ontbijtje en je kop koffie ben je er klaar voor. Toch wat haast? Met koffie capsules is je koffie in ieder geval extra snel bereid. Je sportsessie kan kort zijn, als je nog genoeg andere dingen te doen hebt met je dag. Of kies ervoor om je werkdag wat later te laten beginnen, als je die luxe hebt. Je hoeft ’s avonds immers niet meer te sporten: dat stukje van je dag heb je er alvast opzitten. Bewegen kan trouwens ook betekenen dat je lopend of op de fiets naar je werk toegaat, als die afstand makkelijk te overbruggen is. Dat telt immers ook zeker mee als beweging! Door je lichaam alvast vroeg op de dag aan het werk te zetten, voel je je in de uren die volgen nog hartstikke energiek.

Geen stress

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch belangrijk: vermijd ’s ochtends stress. De beste oplossing die hiervoor te vinden is? Sta op tijd op. Het kan nog zo verleidelijk zijn om te snoozen en lang in je bed te blijven liggen. Maar uiteindelijk levert het je vaak alleen maar een gehaast gevoel op. Probeer dus echt zo snel mogelijk uit bed te stappen, zodat je de tijd hebt ’s ochtends. Die tijd is zo waardevol! Zie het echt als een stukje tijd voor jezelf, voordat de rest van de wereld je weer nodig heeft. Een praktische tip: leg je wekker niet direct naast je bed neer, maar verder daarvan af. Zo moet je al opstaan om je wekker uit te zetten. En dan blijf je er ook makkelijker uit.

Voorkom schermtijd

Nog een manier om ’s ochtends stress te besparen? Voorkom schermtijd! Die telefoon check je later op de dag wel een keertje. Ontwijk in ieder geval je mailbox, want die zorgt al helemaal snel voor stress. Maar ook social media leiden je af van je relaxte gevoel in de ochtend. Laat je telefoon, tablet of laptop dus lekker in de hoek liggen tot je zo’n apparaat echt nodig hebt. Ook de tv blijft uit. Wil je toch wat te doen hebben? Dan kun je beter een boek of krant lezen, om rustig met de dag te starten.

Genoeg slaap

Om het bovenstaande waar te maken, is het natuurlijk wel belangrijk dat je genoeg slaapt. Zo kun je de wekker eigenlijk pas vroeg zetten, als je er ’s avonds ook op tijd in ligt. Houd er rekening mee dat je minstens zes uur slaap nodig hebt. Langer mag ook. Word je ’s ochtends doodmoe wakker? Dan heb je waarschijnlijk nog niet genoeg slaap gepakt. De beste oplossing is om eerder te gaan slapen, zodat je er ’s ochtends wel vroeg uit kunt komen. En dat kan best even wennen zijn.

Maak wat van je dag, al direct zodra deze begint! Met deze tips weet je in ieder geval hoe je het kunt aanpakken. Waar ga jij mee aan de slag?

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.