Is vis vlees?

Vis is een populaire vleesbron die door veel mensen wereldwijd wordt gegeten. Het is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen en wordt beschouwd als een gezonde keuze voor mensen die op zoek zijn naar een verantwoorde manier om meer eiwitten in hun dieet te verwerken. In deze blog bespreken we de voordelen van vis als vleesbron en waarom het de moeite waard is om te overwegen.

Waarom denken mensen dat vis geen vlees is?

Veel mensen denken dat vis geen vlees is omdat het anders smaakt en er anders uitziet dan andere vleesbronnen. Bovendien wordt vis vaak geassocieerd met de zee en de oceanen, terwijl vlees meestal wordt geassocieerd met landbouwhuisdieren. Dit leidt soms tot de verwarring dat vis geen vlees is, hoewel het feit is dat vis een vorm van dierlijke proteïnen bevat en daarom beschouwd wordt als vlees. Bovendien bevat vis vaak unieke voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, die niet in andere vleesbronnen voorkomen.

Benieuwd wat een vis eigenlijk allemaal eet? Lees dan ons artikel wat eten vissen om erachter te komen! De voeding van vissen varieert namelijk van de soort.

Voordelen van vis als vleesbron

 1. Rijk aan eiwitten: Vis is een uitstekende bron van eiwitten, die nodig zijn voor het bouwen en repareren van weefsels en spieren. Bovendien bevat vis meestal meer eiwitten dan andere vleesbronnen, zoals varkens- of rundvlees.
 2. Goed voor de gezondheid van het hart: Vis bevat onverzadigde vetzuren, waaronder omega-3-vetzuren, die bekend staan om hun vermogen om het risico op hartziekten te verminderen. Daarnaast bevat vis ook hoge hoeveelheden van vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, ijzer en jodium, die allemaal bijdragen aan een gezonde hartslag.
 3. Lagere calorie-inname: In vergelijking met vleesbronnen als varkens- en rundvlees, bevat vis minder calorieën. Dit maakt het een geschikte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun calorie-inname te verlagen.
 4. Bijdraagt aan de bescherming van de oceanen: Door te kiezen voor verantwoord gevangen of gekweekte vis, kun je bijdragen aan de bescherming van onze oceanen. Dit helpt om overbevissing en vervuiling van onze oceanen tegen te gaan en zorgt ervoor dat we kunnen blijven genieten van deze waardevolle vleesbron.

Wat is gezonder vlees of vis?

Het is moeilijk om algemeen te stellen of vlees of vis gezonder is, omdat dit afhangt van verschillende factoren, waaronder de soort vlees of vis, de manier waarop het bereid is en de specifieke voedingsbehoeften van de individuele persoon. In het algemeen bevat vis gezonde omega-3-vetzuren en eiwitten, terwijl sommige soorten vlees, zoals kalkoen en kip, laag zijn in verzadigd vet. Aan de andere kant bevat rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, hogere niveaus van verzadigd vet en moet met mate worden gegeten. Het is belangrijk om een ​​evenwichtige en gevarieerde voeding te hebben, waarbij zowel vlees als vis in aanmerking komen, en de manier waarop het bereid is, zoals grillen of stomen in plaats van bakken, kan de gezondheid van deze voedingsbronnen verbeteren.

Kan je vis eten als je vegetarisch bent?

Vegetariërs consumeren geen producten van dierlijke oorsprong, waaronder vlees, gevogelte, varkensvlees, lam, rundvlees en vis. Dus als iemand zich houdt aan een strikte vegetarische levensstijl, dan mag hij of zij geen vis eten. Sommige vegetariërs eten echter wel vis, wat bekend staat als een pescotarische levensstijl. In feite is dit een vorm van vegetarisme waarbij vis en andere zeevruchten wel gegeten worden, maar geen andere vormen van dierlijk vlees. Of iemand vis mag eten als hij of zij vegetarisch is, is afhankelijk van persoonlijke overtuigingen en keuzes.

Heerlijk vis recept – Zalm uit de oven met groenten

Vis is een gezonde en smaakvolle optie voor elke maaltijd. Of je nu op zoek bent naar een snelle lunch of een uitgebreid diner, er is altijd een visrecept dat bij je past. Hieronder vind je het lekkerste visrecept die je gemakkelijk thuis kunt maken.

Heerlijke zalm

Zalm uit de oven met groenten

Dit recept is eenvoudig te maken en bevat veel gezonde groenten. Hierdoor is het een perfecte keuze voor een gezonde en smaakvolle maaltijd.

Ingrediënten:

 • 4 zalmmoten
 • 2 paprika’s, in stukjes gesneden
 • 1 aubergine, in stukjes gesneden
 • 2 uien, gesneden
 • 4 tenen knoflook, gehakt
 • 1 theelepel basilicum
 • 1 theelepel oregano
 • 1 theelepel rozemarijn
 • Olijfolie
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Leg de zalmmoten in een ovenschaal.
 3. Meng de groenten, knoflook, kruiden en olijfolie in een grote kom.
 4. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 5. Leg de groentenmengeling over de zalmmoten.
 6. Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of totdat de zalm gaar is.

Ben je benieuwd wat vissen zelf eten? Lees dan ons artikel, wat eten vissen? Of lees ons artikel Hoe lang kan een vis zonder water?

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.