Voor of na het sporten eten? Lees onze tips

Sportscholen, of gyms, zijn hartstikke populair. Deze populariteit neemt alleen maar harder toe, nu we met z’n allen de sportschool hebben ontdekt. Of je nu een fitte zestiger bent schoolpleinmoeder: iedereen komt elkaar tegen op de sportschool. Als starter bouw je jouw trainingsprogramma rustig op. Of je nu triceps, biceps of je hamstring traint: doe het rustig aan met de gewichten én de tijd. Bouw langzaam de intensiteit op, iets wat je ook zult meekrijgen op de sportschool. Probeer wekelijks in ieder geval minimaal tweemaal de sportschool te bezoeken voor een betere effectiviteit.

Plaatselijk vet weg-trainen

De sportschool is werkelijk de ideale plek op plaatselijk vet weg te trainen. Heb jij bijvoorbeeld met hardnekkig buikvet te maken, wat zelfs bij een dieet niet helemaal verdwijnt, dan kun je op de sportschool je buikspieren trainen voor afvallen buik. Want op de sportschool bepaal jij exact welke spiergroepen je wilt trainen. Sommige sporters laten bepaalde spiergroepen een beetje achterwege, of trainen deze matig, bijvoorbeeld vanwege blessures of zwakke plekken. Daar waar jij vet wilt verliezen én sterker wilt worden zijn de spiergroepen die je extra kunt trainen.

Sport en voeding, eet je nu voor of ná het sporten?

Beginnende sporters vragen zich wel eens af waar zij goed aan doen betreffende hun voedingspatroon. Moet je voor of juist na het sporten eten? Het grappige is dat beiden waar zijn. Het is dus niet óf, maar ‘en’. Je eet zowel voor het sporten iets, als na het sporten.

Wat eet je voor en na het sporten?

Eiwitrijke voeding is het beste voor je spieropbouw en geeft je energie om te sporten. Zorg dus dat je wat eiwitrijke voeding binnenkrijgt voordat je gaat sporten. Niet teveel, want anders komt je maag in protest tijdens het sporten, probeer niet meer dan 150 gram eiwitrijke voeding te nuttigen voor het sporten. Dit kan een proteïnereep betekenen, of enkele (gekookte) eieren. Sommige sporters nemen een blikje tonijn of een flinke kom yoghurt. Denk in dergelijke porties. Dit is noodzakelijk om niet eng en flauw te worden tijdens het sporten, aangezien jouw lichaam om een prestatie vraagt van je spiergroepen.

Wat eet je na het sporten?

Probeer eveneens na het sporten eiwitrijke voeding te nemen. Nu kun je iets meer eten, aangezien je nu niet meer zult sporten. Je spieren herstellen sneller bij eiwitrijke voeding. Dus ook in dit geval nuttig je bij voorkeur binnen een half uur na het sporten eiwitrijke voeding. Voor het gemak kiezen sporters dan vaak voor een proteïne shake, hierin zijn alle benodigde voedingsstoffen immers verwerkt. De proteïne shake kun je gewoon meenemen naar de sportschool. Neem in dat geval ook de shakebeker mee, zodat je ‘m ter plekke op de sportschool kunt klaarmaken. Melk als ingrediënt is niet nodig, je maakt ze aan met water. Goed schudden is erg belangrijk om eventuele klonteringen te voorkomen. Bon appetit!

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.