Hoe zorg je dat je voldoende vitamines binnenkrijgt?

Iedereen weet dat vitamines een bijdrage leveren aan talloze processen in ons lichaam. Toch zijn er genoeg mensen die onvoldoende vitamines binnenkrijgen. Hier merk je niet direct iets van, maar op de lange termijn kan een vitaminetekort problemen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Heb je hier moeite mee? Lees dan vooral verder, want in de tekst staan 4 tips op een rijtje om je hierbij te helpen.

1. Eet gevarieerd

Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Dit houdt in dat je niet elke dag dezelfde producten eet, maar dat je afwisselt. Je lichaam krijgt zo niet alleen voldoende vitamines binnen, maar ook allerlei andere voedingsstoffen. Weet je niet hoe je gevarieerd eet? Richt je dan tot de Schijf van Vijf. Deze schijf bestaat uit de vakken: groente & fruit, oliën & vetten, vis, peulvruchten, vlees, ei & noten, graanproducten & aardappelen en water, thee of koffie. Door telkens andere producten uit deze vakken te kiezen, eet je gevarieerd.

2. Kies voor gezonde snacks

Snacks, de gemiddelde Nederlander is er dol op. Zo pak je aan het begin van de avond misschien een lekker koekje en trek je later ook nog een zak chips open. Deze snacks bevatten geen vitamines en zijn ook nog eens slecht voor je. Laat koekjes en chips daarom liever staan en kies voor gezonde snacks. Eet in plaats daarvan een stuk fruit of snackgroenten. Je krijgt zo niet alleen meer vitamines binnen, maar het is ook veel gezonder.

3. Ga naar buiten

Eet je elke dag groente? Dan is de kans groot dat je voldoende vitamine A en C binnenkrijgt. Als je daarnaast regelmatig zuivelproducten consumeert, hoef je ook niet snel bang te zijn voor een tekort aan vitamine B. Je lichaam heeft ook nog vitamine D nodig. Dit zit in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Helaas houdt niet iedereen hiervan. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, want ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken.

Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van uv B-straling. Om ervoor te zorgen dat er geen tekort aan deze vitamine ontstaat, moet je elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal 30 minuten buiten zijn. Schijnt de zon? Vergeet je dan niet in te smeren. Je lichaam maakt niet minder vitamine D aan als je zonnebrandcrème gebruikt. Bescherm je huid daarom goed, want anders ben je morgen misschien zo rood als een kreeft.

4. Gebruik supplementen

Vlees, vis, eieren en zuivel bevatten vitamine B12. Ben je veganist? Dan is het een uitdaging om hier middels voeding voldoende van binnen te krijgen. Gelukkig betekent dit niet dat je van je principes af moet stappen, want je kunt vitamine B12 kopen. Als je deze supplementen elke dag inneemt, is de kans op een vitamine B tekort een stuk kleiner. Er zijn overigens niet alleen maar supplementen voor vitamine B, maar ook voor vitamine A, C en D. Je kunt zelfs supplementen kopen die meerdere vitamines bevatten.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.