Business casual in de zomer: Hoe pas je dat toe?

Met de komst van de zomer is het voor professionals soms lastig om een balans te vinden tussen het handhaven van een professionele uitstraling en het omgaan met de hitte en informelere sfeer. Gelukkig kun je met de juiste tips en richtlijnen nog steeds comfortabel zijn in de hitte, en toch gepast gekleed gaan. In dit artikel delen we handige suggesties om business casual stijlvol toe te passen in de zomer, zodat je er professioneel uitziet en je prettig voelt in de komende maanden.

Lichte stoffen

Kies voor lichtere stoffen zoals katoen, linnen en zijde. Deze zijn namelijk ademend en houden je dus koeler in de zomerhitte. Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden. Voorbeelden van lichte kledingstukken zijn lichte blouses, nette shirts korte mouwen, polo’s en chino’s. Deze items ogen professioneel, maar niet te formeel. 

Luchtige kledingstukken

Kies kledingstukken met een lossere pasvorm zodat er frisse lucht door kan waaien. Denk aan wijde broeken, luchtige jurken of rokken en overhemden met een iets ruimere pasvorm. Zorg ervoor dat de kleding nog steeds professioneel oogt. Zorg dus dat je hierin niet overdrijft, en bijvoorbeeld geen kleding draagt die meerdere maten te groot is. 

Lichte kleuren

Experimenteer met lichtere kleuren en pasteltinten die warmte reflecteren in plaats van absorberen. Wit, lichtblauw, beige en andere zachte tinten zijn goede keuzes. Vermijd donkere kleuren zoals zwart en donkerblauw. Je kunt ook een vleugje kleur toevoegen aan je outfits met accessoires zoals een sjaal, een gekleurde riem of subtiele sieraden.

Geschikte schoenen

Bij het kiezen van geschikte schoenen voor een zomerse business casual look is het belangrijk om comfort en professionaliteit in evenwicht te houden. Opties zoals leren loafers, sandalen met gesloten neus en pumps met een lagere hak zijn uitstekende keuzes. Deze schoenen zijn stijlvol, luchtig en bieden voldoende ondersteuning voor een zakelijke omgeving. Ook sneakers zoals Skechers en Nike schoenen. Je outfit en persoonlijke stijl bepaalt welke hiervan de betere keuze is. Zorg ook zeker dat je te onprofessionele schoenen vermijd, zoals slippers of sportschoenen. 

Draag lagen op kantoor

Hoewel het buiten warm kan zijn, kan de airconditioning op kantoor voor koelere temperaturen zorgen. Draag lichte lagen, zoals een luchtig vest, een blazer van dun materiaal of een sjaal die je gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Zo pas je je makkelijk aan aan de situatie binnen en buiten. 

Verzorgde uitstraling

Ondanks de informelere zomerstijl is het belangrijk om een verzorgde uitstraling te behouden. Zorg ervoor dat je kleding schoon, gestreken en goed passend is. Vergeet ook de persoonlijke verzorging niet, zoals een verzorgd kapsel. Natuurlijk is een professionele uitstraling essentieel ongeacht het seizoen, maar in de zomer lijken veel professionals meer casual te kleden. Het is dus vooral in de zomer belangrijk om de grenzen hiervan niet op te zoeken. 

Begrijp de bedrijfscultuur

Elk bedrijf heeft zijn eigen dresscode en verwachtingen met betrekking tot business casual. Soms zijn er ook richtlijnen, bijvoorbeeld een verbod op korte broeken. Sommige bedrijven hebben striktere dresscodes, zelfs in de zomer, terwijl andere wat meer flexibiliteit bieden. Kijk hier dus goed naar en pas je stijl aan binnen professionele normen van je werkplek. Wanneer je op bezoek bij andere bedrijven gaat, houdt dan ook rekening met hun richtlijnen en cultuur.

Het handhaven van een business casual dresscode in de zomer vergt enige aanpassing, maar het is zeker haalbaar. Het is van belang om de dresscode van jouw kantoor te begrijpen en de mogelijkheden te vinden die bij jou passen, zodat je niet oververhit raakt tijdens de warmere seizoenen. Door slimme keuzes te maken kun je een professionele uitstraling behouden zonder in te boeten aan comfort. Houd wel altijd rekening met de verwachtingen van jouw werkplek en pas jouw stijl aan binnen hun normen. Met enkele aanpassingen kun je de zomerse hitte succesvol trotseren, terwijl je er nog steeds verzorgd en gepast uitziet!

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.