De voordelen van een visgraat vloer voor jouw nieuwe woning

Ben je een huis aan het bouwen of heb je een nieuw huis gekocht waar je graag een nieuwe vloer in wil laten leggen? Dan zijn er een hoop soorten vloeren waar je uit kunt kiezen, wat het best lastig kan maken. Een van de meest populaire soorten vloeren van deze tijd is de visgraat vloer. In dit artikel vertellen we je wat deze vloer zo geliefd maakt!

Wat is een visgraat vloer?

Een visgraat vloer werd oorspronkelijk alleen maar van eikenhout gemaakt. Houten plankjes worden haaks over elkaar gelegd, waardoor er een trapsgewijs patroon ontstaat dat er lijkt op een vissengraat. Vroeger werden deze vloeren vooral toegepast in kastelen, paleizen en luxe landhuizen of villa’s. Vandaag de dag zijn ze een stuk toegankelijker geworden, met name door het feit dat ze niet meer alleen van eikenhout worden gemaakt, maar ook van goedkopere materialen. De meest populaire is momenteel de PVC visgraat vloer, die wel lijkt op een echte houten vloer, maar een stuk goedkoper is. 

Wat zijn de voordelen van een visgraat vloer?

Het grootste voordeel van een visgraat vloer is toch wel zijn chique en luxe uitstraling en het feit dat hij in ieder soort interieur toegepast kan worden. Het was niet voor niets een vloer voor kastelen en paleizen. De visgraat vloer is erg stijlvol en zorgt voor veel sfeer in een ruimte. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat de vloer snel uit de mode raakt, het is immers een vloer die al eeuwenlang wordt gelegd. Je kunt dus wel zeggen dat het een tijdloos ontwerp is. Daarnaast kun je een visgraat vloer als vloer zonder plinten leggen, wat hem nog mooier maakt. De vloer is beschikbaar in verschillende afmetingen en van diverse materialen. Denk aan eikenhout, PVC, textiel en laminaat. Tegenwoordig zijn laminaat en PVC de meest geliefde materialen om een visgraat vloer mee te leggen, vooral dankzij de vriendelijke prijs. Ook heeft een PVC visgraat vloer nog een extra voordeel ten opzichte van andere materialen: je kunt hem goed combineren met vloerverwarming!

Heeft een visgraat vloer ook nadelen?

Alles heeft voor- en nadelen, dat geldt ook voor een visgraat vloer. Het nadeel dat mensen het meest noemen, is de prijs van de vloeren. Dit is niet gek, want het zijn zeker niet de goedkoopste. Vooral als je van plan bent de vloer te laten leggen. Het kost namelijk veel tijd om het visgraat patroon te leggen, wat betekent dat je een vakman heel wat uren uit zult moeten betalen naast wat je al neerlegt voor de vloer zelf. Daarnaast is een visgraat vloer ook snel wat gehoriger dan vloeren met een ander ontwerp, vooral wanneer ze van laminaat zijn gemaakt. In een appartementencomplex is het daarom niet altijd de beste keuze. Dit kun je natuurlijk wel oplossen met een goede, geluiddichte ondervloer. Een egale ondergrond is sowieso erg belangrijk als je een visgraat vloer wil laten leggen. Is de ondergrond niet compleet recht, dan is het bijna niet mogelijk om een strakke vloer te leggen. Ten slotte is een visgraat vloer niet ideaal voor vochtige ruimtes, zoals een badkamer of een wc. Of de nadelen opwegen tegen de voordelen van de vloer, is iets dat je voor jezelf moet bepalen. Je hebt in ieder geval alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. 

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.