Vier duurzame aanpassingen in jouw huis

Wil jij in het nieuwe jaar duurzamer gaan leven? Er zijn een hoop aanpassingen die je kan maken aan je huis om je ecologische voetafdruk flink omlaag te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een inductie kookplaat in de keuken? Wij zetten in dit artikel vier duurzame aanpassingen voor bij jou in huis uiteen.

Koken op inductie

Door te koken op inductie ben je niet langer afhankelijk van gas voor het bereiden van jouw maaltijden. Een goede eerste stap als het nog niet mogelijk is om helemaal van het gas af te gaan. Naast energiezuinig is koken op inductie ook snel, makkelijk en veilig. Een inductiekookplaat is niet goedkoop. Vraag daarom om advies en doe goed onderzoek. Zo vind je de beste kookplaat voor jouw keuken.

Zonnepanelen

Als je nog geen zonnepanelen hebt is 2024 het jaar om daar aan te beginnen. In sommige gevallen kun je een subsidie krijgen voor het verduurzamen van je huis, wat de mogelijkheden zijn. Helaas is niet ieder dak even geschikt voor zonnepanelen. Maak daarom een afspraak met een expert die even naar je dak kan kijken. Deze kan je precies zeggen of en hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn, wat het gaat kosten en wat het je gaat opleveren.

Een groendak

Steeds meer huizen gaan over op een groen dak. Een groendak is niets meer dan een dak dat met mos bekleed is. Dit komt de biodiversiteit en de luchtkwaliteit ten goede. Zelf heb je er ook profijt van omdat een groen dak vochtschade aan je dak kan voorkomen en lekker isoleert. Een groendak is helaas niet goedkoop. Voor het aanleggen van een groen dak betaal je zo’n 60 tot 100 euro per m2, afhankelijk van het type mos. Wel ziet een groen dak er natuurlijk ontzettend gezellig uit.

Een warmtepomp

Wil je echt een verschil maken? Schakel dan over op een warmtepomp. Met een warmtepomp in huis kun je gas gedeeltelijk of zelfs in z’n geheel vervangen voor elektriciteit. Dat scheelt een hoop in de rekeningen en bovendien moeten we op een bepaald punt toch allemaal van het gas af. Wederom is het niet in ieder huis mogelijk om van het gas af te gaan. Laat je daarom door een expert adviseren. Blijf vooral doorvragen als deze zegt dat het niet mogelijk is. Als je doorvraagt blijkt er namelijk toch vaak wel het één en ander mogelijk te zijn.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.