4 Tips voor een prachtig gazon

Vind je het gazon van je buren mooier? Jij bent niet de enige, maar je hoeft je er echt geen zorgen over te maken. Er zijn genoeg manieren om die grasmat er weer optimaal uit te laten zien. Denk bijvoorbeeld eens aan kunstgras. Mocht je op dit moment toch nog een grasmat in de tuin hebben liggen en die onder handen willen nemen, dan hebben wij een aantal tips voor een prachtig gazon. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder!

Gebruik de juiste grasmaaier

Met de juiste grasmaaier krijg je een mooi gazon. Er zijn twee hoofdsoorten grasmaaiers: kooimaaiers en cirkelmaaiers. Kooimaaiers knippen het gras tussen twee messen en geven meestal een mooier resultaat, maar je moet ze vaker gebruiken en ze zijn niet zo geschikt voor lang gras en hobbelige terreinen. Cirkelmaaiers snijden het gras af met een snel draaiend mes en zijn handig voor grote gazons, maar ze kunnen het gras een beetje rafelig achterlaten. Je zou dus kunnen kiezen voor een handmaaier of een gemotoriseerde maaier, maar die keuze hangt af van de grootte van je gazon. Robotmaaiers zijn ook een optie als je altijd een perfect gemaaid gazon wilt, maar ze zijn wel duurder om aan te schaffen.

Regelmatig maaien

Vervolgens moet je het gras regelmatig maaien. Maai het niet gewoon af en toe flink kort. Je kunt het beter vaak en in kleine stukjes maaien. Let erop dat je nooit meer dan 1/3 van de graslengte afmaait. Ook moeten de messen van je grasmaaier scherp zijn, want scherpe messen zorgen voor een nettere snede en zo kan het gras sneller herstellen. Maai ook zeker niet op de heetste momenten van de dag. Wacht liever tot het wat koeler is, omdat droog gras makkelijker te maaien is dan nat gras. Heb je nog geen goede grasmat? Kijk dan even naar het graszoden aanbod en maak een keuze.

Geef op de juiste manier water

Het is absoluut noodzakelijk om je gazon water te geven, vooral als het langere tijd droog is. Het is slim om af en toe een flinke hoeveelheid water te geven in plaats van regelmatig kleine beetjes. Op deze manier zullen  de wortels van het gras dieper groeien, waardoor ze sterker worden en beter tegen droge periodes kunnen. Probeer ook vroeg in de ochtend te sproeien wanneer het nog koeler is, zodat de grond het water beter kan opnemen.

Er moet voldoende luchtcirculatie zijn

Een gezond gazon heeft goede luchtcirculatie voor de wortels nodig. Je kunt de luchtcirculatie verbeteren en tegelijkertijd mos en dood gras verwijderen door een verticuteermachine te gebruiken. Dit hoort gewoon bij het onderhoud van je gazon. Als je geen verticuteermachine hebt, kun je ook twee planken met spijkers erdoor gebruiken om over je gazon te lopen. Dit zal de luchtcirculatie bevorderen en zo zul je zelfs mos en dood gras weg kunnen halen. Je wilt je gazon niet laten stikken, dus haal ook in de herfst alle bladeren weg. Met deze tips wordt jouw gazon groener dan die van de buren!

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.