4 tips voor het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Waarschijnlijk schat je de kans dat je in een juridisch geschil terechtkomt erg klein in. Toch krijgen ieder jaar weer veel mensen ermee te maken. Het kan daarom een goed idee zijn om een rechtsbijstandverzekering te overwegen. Maar waar moet je precies op letten als je zo’n verzekering gaat afsluiten? Je leest het in dit artikel!

Bedenk of je het nodig hebt

De eerste tip die we je willen meegeven, is om goed na te denken of je deze verzekering een goed idee is voor jou. Je kunt namelijk voor jezelf nagaan of de kans groot is dat je in een conflict terecht zult gaan komen. Als je bijvoorbeeld werkt, een auto hebt en een huis bezit, dan is de kans op een conflict een stuk groter dan wanneer je nog bij je ouders woont en niet werkt. In het eerste geval kan een rechtsbijstandverzekering best een goed idee zijn, in het tweede geval is hij waarschijnlijk een stuk minder noodzakelijk. 

Houd rekening met de wachttijd

Een belangrijk aspect van deze polis is de wachttijd. Dit is de tijd na het afsluiten van de polis waarin je nog geen claims kunt indienen. Er is een logische reden voor het bestaan van de wachttijd. Zo wordt voorkomen dat je een polis afsluit als je weet dat er binnenkort een conflict aan gaat komen. Er bestaat wel een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Je bent hiermee echter niet verzekerd voor conflicten die al liepen of die je kon verwachten op het moment van het afsluiten van de polis.

Let op de eigen bijdrage

Er zijn een aantal verzekeraars die een eigen risico rekenen in hun polis. Mocht je te maken krijgen met een zaak die anders is dan gewoonlijk, dan kan het zijn dat je zelf voor een deel van de kosten verantwoordelijk zult zijn. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin er, naast de vaste juristen van de verzekeraar, een externe advocaat nodig is. In zo’n geval kan er om een eigen bijdrage gevraagd worden.

Let op de premie

De premie is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van een verzekering. Aangezien je dat bedrag maandelijks moet betalen, wil je niet dat de premie al te hoog is. Je kunt daarom via internet verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken. Hier bestaan een aantal handige websites voor. Zo krijg je helder een overzicht van de premies van verschillende verzekeraars.

Laat je keuze echter niet volledig bepalen door de hoogte van de premie. Want hoewel een aantrekkelijke premie belangrijk is, is de dekking belangrijker. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan op het moment dat je een claim indient bij de verzekeraar. Vergelijk de verschillende premies dus met elkaar, maar let er wel op dat je niet kies voor een verzekering met een te slechte dekking.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.