Rijbewijs voor vrachtwagen halen? Dit moet je kunnen!

Wil jij graag je vrachtwagenrijbewijs halen? Wanneer je een vrachtwagen wilt besturen is een rijbewijs voor de auto niet genoeg, je hebt een certificaat code 95 nodig en een rijbewijs C. Hoe kom je hie raan en wat moet je precies kunnen? Daar vertellen we je in dit artikel alles over.

Het verschil met de auto

Wanneer je wilt rijden met de vrachtwagen, of met een aanhanger van meer dan 750 kilo, heb je een ander rijbewijs nodig. Dit komt doordat een vrachtwagen zwaarder en groter is. Dat neemt bepaalde risico’s met zich mee die tijdens het rijden in acht genomen moeten worden. Bovendien vergt het andere technische skills om een dergelijk zware en grote wagen te besturen.

Wat kost het?

Om met een vrachtwagen te mogen rijden moet je zowel je theorie- als praktijkexamen halen. Bovendien moet je voldoende lessen nemen, om te zorgen dat je over de juiste skills beschikt om je examen te halen. Ga er vanuit dat je voor een cursus vrachtwagen zo’n 2600 euro kwijt bent. Het theorie-examen kost zo’n 300 euro en het praktijkexamen zo’n 400 euro. Om je rijbewijs te halen, ben je dus in totaal 3300 euro kwijt, mits je al je examens in één keer haalt. Dat wordt dus misschien even sparen!

De vaardigheden

Om je rijbewijs te kunnen halen, heb je bepaalde vaardigheden nodig die tijdens de lessen worden getraind. Ten eerste moet je natuurlijk goed overweg kunnen met het besturen van de vrachtwagen en is het belangrijk dat je leert goed overzicht te hebben op de weg, waarbij je bewust bent van het feit dat jij als vrachtwagen erg groot bent. Verder wordt je aangeleerd om de vrachtwagen rijklaar te maken en de veiliigheid van jezelf als chauffeur te waarborgen. Net als met de auto moet je met de vrachtwagen ook in staat zijn bijzondere verrichtingen uit te voeren.

Het examen

Het vrachtwagenexamen gaat eigenlijk een beetje hetzelfde als het rij-examen met de auto. Je stapt in met de examinator, maakt de vrachtwagen klaar voor vertrek en gaat de weg op om te zien hoe jij omgaat met het verkeer en of jij je bijzondere verrichtingen voldoende uitvoert. Belangrijk is dat de examinator echt goed aan jou kan zien dat jij de situatie in de smiezen hebt. Je mag daarom best een beetje overdrijven met kijken, zodat de examinator weet dat je bewust bezig bent met je omgeving.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.