Hoe stimuleer je afval scheiden in de gemeente?

Het scheiden van afval draagt bij aan een correcte verwerking, waarbij de nadruk ligt op recycling. Door ons afval goed te scheiden en te hergebruiken, hoeven we minder nieuwe producten te maken en komt er minder CO2-uitstoot vrij bij de verwerking van afval. Als gemeente dien je hier goede campagnes voor te hebben, maar hoe geef je dat vorm? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Bewustwording

De eerste stap richting een duurzame gemeente en het scheiden van afval is bewustwording, zowel intern als extern. Wat bedoelen we daar precies mee? 

Interne bewustwording houdt in dat je aan educatie doet binnen de gemeente met betrekking tot de inzameling van afval, de verwerking van afval, en de impact op het milieu van afval. Ook is het belangrijk alle voordelen van het scheiden van afval en recycling daarin mee te nemen. Denk aan kostenbesparingen op de lange termijn en een gezonder leefgebied. 

Externe bewustwording betekent dat je als gemeente, de inwoners en lokale bedrijven het belang van afval scheiden moet kunnen laten inzien. Wees daarom transparant over wat er met het afval gebeurt nadat het ingezameld is. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat het na scheiden toch op één hoop terechtkomt. Bewijs inwoners en ondernemers het tegendeel en je zult merken dat ze veel meer hun best doen om afval goed te scheiden; zo weten ze namelijk wat het resultaat van hun inspanning is.

Maak het mensen makkelijk

Een tweede stap om mensen te stimuleren afval te scheiden: maak het ze gemakkelijk! 

Het makkelijkste voor de burger zijn de containers aan huis die aan straat gezet worden en geleegd worden door de gemeente. Denk aan papier, glas, GFT en rest. 

Dat kan echter niet in iedere situatie en ook niet voor alle afvalstromen. Denk aan appartementencomplexen en aan afval dat in mindere mate voorkomt, zoals bouw- en sloopafval, grofvuil, puin en klein chemisch afval, zoals resten van verf en kit. Bied als gemeente de juiste containers aan die mensen kunnen huren en zorg ervoor dat het ophalen van afval of het deponeren ervan bij de milieustraat gratis is. Wanneer mensen extra moeten betalen kan dit een grote drempel zijn, waardoor afval op de verkeerde plek terechtkomt. Maak je het goedkoop of gratis, dan zijn mensen sneller geneigd een ritje naar de milieustraat te rijden. 

De juiste containers van het goede formaat

Als gemeente is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de juiste containers aanbiedt zodat mensen hun afval kunnen scheiden. De containers aan huis dienen een goed formaat te hebben en frequent geleegd te worden, zodat huishoudens niet met overtollig afval blijven zitten. Een goede oplossing kan zijn: het plaatsen van een ondergrondse container in de woonwijk. Dit wordt vaak gedaan bij appartementencomplexen, zodat iedere bewoner op elk gewenst moment afval kwijt kan. Ze kunnen ook in woonwijken worden toegepast, bijvoorbeeld voor plastic, glas of overtollig papier dat niet in de papiercontainer aan huis past. Bij een ondergrondse container is het wel belangrijk dat deze van een formaat is dat past bij de behoefte van het appartementencomplex of de woonwijk. De container moet het afval dat aangeboden wordt aankunnen en ook de gleuven moeten groot genoeg zijn, zodat deze niet klemmen. Het strategisch plaatsen van de container en het aanbieden van speciale pasjes per wijk kan een goede oplossing zijn.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.