Werk je sinds het afronden van je kappersopleiding in dezelfde salon? Dan ben je misschien toe aan een nieuw uitdaging. Als je het kappersvak nog steeds helemaal geweldig vindt, kun je bij een andere salon gaan werken. In plaats daarvan kun je ook je eigen kapperszaak beginnen. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is het handig om te weten wat je allemaal moet regelen. In deze tekst helpen wij je op weg!
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Als jij je eigen kapperszaak begint, word je zelfstandig ondernemer. Schrijf je daarom in bij de Kamer van Koophandel (KvK) voordat je daadwerkelijk mensen gaat knippen. Je kunt dit deels online regelen, maar je moet altijd langskomen bij een KvK-vestiging om je inschrijving definitief te maken. Zodra je alles afgehandeld hebt, ben je officieel eigenaar van je eigen kapperszaak.
Kies een locatie
Je kunt pas mensen knippen als je een locatie hebt voor je kapperszaak. Sommige mensen beginnen een kapsalon aan huis, maar niet iedereen ziet dit zitten of heeft hier de ruimte voor. Geldt dit laatste voor jou? Ga dan op zoek naar een externe locatie. Dit kun je doen door een rondje door je eigen woonplaats te fietsen of rijden. Misschien kom je zo wel een pand tegen dat te koop of te huur staat. Bereken altijd wat je per maand aan huur of hypotheek kwijt bent. Op deze manier kun je inschatten of het pand dat je op het oog hebt financieel haalbaar is.
Koop alle kappersbenodigdheden
Zonder kappersbenodigdheden kun je niet veel beginnen als kapper. Om mensen te kunnen knippen, heb je in ieder geval een kappersschaar nodig. Daarnaast is het verstandig om een tondeuse te kopen. Investeer bovendien in apparatuur, zoals een warmte borstel en droogkap. Vergeet ook niet om een schort, waterspuit, kam en (scheer)mesje te kopen. Als kapper moet je ook over de nodige verzorgingsproducten beschikken. Zo heb je shampoo en conditioner nodig om het haar van je klanten te wassen. Tot slot haal je stylingproducten en (benodigdheden voor) haarverf in huis.
Sluit verzekeringen af
Met een schort, schaar, tondeuse en föhn kom je misschien een heel eind, maar besef je ook dat je risico’s loopt als je een eigen kapperszaak hebt. Je kunt je hiertegen indekken door verzekeringen af te sluiten. Als kapper heb je baat bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Heb jij het pand gekocht? Dan is het verstandig om hier ook verzekeringen voor af te sluiten. Denk er bovendien over na om je inboedel te verzekeren, want alle spullen bij elkaar vertegenwoordigen vaak een behoorlijke waarde.
Bepaal je tarief
Heb jij je kapperszaak ingericht, kappersbenodigdheden gekocht en verzekeringen afgesloten? Dan ben je in principe klaar om je eerste klanten te ontvangen. Voordat je de deuren van je eigen kapperszaak opent, moet je alleen nog even het tarief bepalen. Zet je kosten op een rijtje en stel vast hoeveel winst je wilt maken. Kijk ook altijd even naar de prijs die kappers in de buurt vragen.