Slaap je slechter bij een volle maan? Wij hebben het antwoord!

Veel mensen hebben het gevoel dat hun slaapkwaliteit wordt beïnvloed door de fasen van de maan, met name tijdens volle maan. Deze overtuiging heeft eeuwenlang standgehouden in verschillende culturen en blijft een onderwerp van interesse voor wetenschappers en slaapdeskundigen. In dit artikel onderzoeken we de relatie tussen volle maan en slaap, en bieden we inzichten op basis van wetenschappelijke studies en empirische observaties.

Wanneer is het volle maan in 2024?

Om een goed begrip te krijgen van de invloed van volle maan op slaap, is het belangrijk om te weten wanneer deze fenomenen zich voordoen. In 2024 valt de volle maan op de volgende data:

 • Januari: 10 januari
 • Februari: 9 februari
 • Maart: 9 maart
 • April: 8 april
 • Mei: 7 mei
 • Juni: 6 juni
 • Juli: 5 juli
 • Augustus: 3 augustus
 • September: 2 september
 • Oktober: 1 oktober
 • November: 29 november
 • December: 29 december

De exacte tijden van de volle maan variëren per maand en per locatie, maar de invloed op slaappatronen wordt vaak als universeel ervaren.

Wetenschappelijk onderzoek over slapen met volle maan

Verschillende wetenschappelijke studies hebben geprobeerd om de hypothese te onderzoeken of slaappatronen daadwerkelijk verstoord worden tijdens volle maan. Een opvallende studie gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology in 2013 concludeerde dat proefpersonen gemiddeld 20 minuten langer deden over het in slaap vallen tijdens volle maan en dat zij 30% minder diepe slaap ervoeren in vergelijking met andere maanfasen. Deze resultaten suggereren een verband tussen de maancyclus en de kwaliteit van de slaap.

Een ander onderzoek uit 2014, gepubliceerd in Frontiers in Pediatrics, analyseerde de slaappatronen van jonge kinderen en vond dat zij inderdaad meer moeite hadden om in slaap te vallen tijdens volle maan, wat resulteerde in kortere totale slaaptijden en een hogere mate van slaapverstoring.

Deze studies tonen aan dat er een consistente correlatie bestaat tussen de fase van de maan en slaappatronen, hoewel de precieze mechanismen achter dit fenomeen nog niet volledig begrepen zijn.

Waarom slapen we slechter met volle maan?

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de volle maan invloed lijkt te hebben op onze slaap. Er zijn verschillende theorieën die worden onderzocht:

 1. Lichtvervuiling: De helderheid van de volle maan kan de natuurlijke circadiane ritmes verstoren, omdat het licht ’s nachts onze slaapkamers kan bereiken en de productie van het slaaphormoon melatonine kan remmen.
 2. Evolutionaire overblijfselen: Sommige wetenschappers suggereren dat onze voorouders tijdens volle maan extra alert moesten zijn vanwege de verhoogde helderheid, wat ons slaappatroon kan hebben beïnvloed.
 3. Psychologische factoren: Culturele en psychologische verwachtingen over de invloed van de maan op slaap kunnen op zichzelf al een placebo-effect veroorzaken, wat kan leiden tot zelfgerapporteerde slaapproblemen.

De combinatie van deze factoren kan bijdragen aan de ervaren verstoring van slaap tijdens volle maan.

10 tips om tijdens volle maan beter te slapen

Hoewel de impact van volle maan op slaap individueel kan variëren, zijn hier enkele praktische tips die kunnen helpen om beter te slapen tijdens deze fase van de maancyclus:

 1. Zorg voor een donkere slaapkamer.
 2. Gebruik verduisteringsgordijnen of oogmaskers.
 3. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan.
 4. Creëer een rustgevende bedtijdroutine.
 5. Beperk cafeïne en alcohol in de avonduren.
 6. Regelmatige lichaamsbeweging bevorderen.
 7. Overweeg ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.
 8. Houd een consistente slaapschema aan, ook in het weekend.
 9. Monitor en beperk stressniveaus.
 10. Raadpleeg een slaapspecialist indien slaapproblemen aanhouden.

Het volgen van deze richtlijnen kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, ongeacht de maanstand.

De positieve effecten van volle maan op je slaap

Hoewel volle maan vaak wordt geassocieerd met verminderde slaapkwaliteit, zijn er ook positieve aspecten van deze maanfase die van invloed kunnen zijn op slaap en welzijn. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld een verhoogde creativiteit, meer levendige dromen of een gevoel van verbondenheid met de natuur tijdens volle maan. Deze subjectieve ervaringen kunnen bijdragen aan een gevoel van welzijn, ondanks mogelijke slaapverstoring.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.