Elektrisch fietsen: dit zijn de mogelijkheden

De elektrische fiets is een immens populair vervoermiddel. Een elektrische fiets maakt het fietsen een stuk gemakkelijker en sneller. Daarnaast verbruik je geen benzine, waardoor je ook nog eens duurzaam bezig bent. Maar wist je dat er naast de reguliere elektrische fiets ook nog andere mogelijkheden zijn, zoals de elektrische bakfiets, de elektrische vouwfiets en de elektrische driewieler? Ze zullen hier nader belicht worden. 

De elektrische bakfiets 

Elektrische bakfietsen hebben alle voordelen van een reguliere elektrische fiets, maar met als extra pluspunt dat je ook gemakkelijk kinderen, honden of boodschappen kunt vervoeren. De elektrische bakfiets is verkrijgbaar in twee modellen: een bakfiets met twee wielen en een bakfiets met drie wielen. Een elektrische bakfiets met twee wielen is vrij gelijk aan een reguliere elektrische fiets, met als verschil dat er een bak tussen de wielen zit. Dit model heeft een smallere afmeting dan bakfietsen met drie wielen, maar zijn wel een stukje langer waardoor er plaats is voor ongeveer vier kinderen. De bak met drie wielen is breder dan de bak van de tweewieler, waardoor er meer ruimte is voor spullen. Dit model is echter wel korter. De bakfiets kan voorzien worden met gordels, zodat kinderen veilig vastgezet kunnen worden en niet uit de bak vallen. Voor honden bestaan er ook bakken, met verstelbare stoelen en riemen zodat de hond comfortabel mee kan op de fiets. 

De elektrische vouwfiets 

Een elektrische vouwfiets is een ideaal vervoermiddel voor wie met de trein reist en vanaf het station gemakkelijk de reis wil voortzetten. De opvouwbare e-bike is gemakkelijk mee te nemen, maar ook gemakkelijk op te bergen als je niet veel opslagruimte hebt. Een vouwfiets heeft kleinere banden dan een reguliere fiets, waardoor je sneller moet trappen om vooruit te komen. Met een elektrisch model heb je echter meer trapondersteuning. De elektrische vouwfiets is verkrijgbaar met een elektromotor in het voorwiel, achterwiel of in het midden: de keuze is afhankelijk van welke soort ondersteuning je het prettigst vindt. Ondanks deze motor is de vouwfiets licht, wat het tillen en verplaatsen makkelijk maakt. Ondanks het geringe gewicht is de elektrische vouwfiets stabiel: scharnieren zijn flink verstevigd zodat het fietsen veilig is. 

De elektrische driewieler 

Als het niet meer lukt om op een traditionele fiets te fietsen, bijvoorbeeld door angst om te vallen of moeite met op- en afstappen, is een elektrische driewieler een goed alternatief. Door de twee wielen aan de achterzijde is de driewieler extra stabiel. Ook is afstappen bij bijvoorbeeld een stoplicht niet meer nodig. Een elektrische driewieler heeft een lage instap, waardoor het makkelijk is om op het zadel te komen. Daarnaast is het mogelijk om de handremmen op slot te zetten, zodat de fiets blijft staan bij het op- of afstappen. Het kan wel even wennen zijn om met dit model te fietsen. Doordat deze fietsen niet helpen in bochten kan het onnatuurlijk aanvoelen. Het is echter slechts een kwestie van oefenen voor dit model prettig fietst.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.