Drie belangrijke elementen in een wabi sabi interieur

Wabi sabi is één van de grootste interieurtrends van 2023. In dit interieur staat de imperfectie centraal – wat niet wil zeggen dat je woning een rommeltje wordt. Het is juist een kalm interieur waarin je helemaal tot rust komt na een hectische dag. En de stijl is eenvoudiger toe te passen dan je misschien denkt.

Wat is wabi sabi

Wabi sabi is een eeuwenoude, esthetische filosofie, overgewaaid uit Japan. Het waardeert de schoonheid van de imperfectie, van de onvolledigheid en vergankelijkheid. De natuurlijke cyclus van groei, verval en dood staan centraal. Het omvat meer dan een interieurstijl, het is een ‘way of life’ die je terug vindt in onder meer voeding, levenshouding en literatuur.

Een wabi sabi interieur wordt gekenmerkt door een voorliefde voor eenvoud, bescheidenheid en pretentieloosheid. Het is een interieur waarin je tot rust komt. Imperfectie staat centraal, wat je terug ziet in onder andere de kleuren en de meubelen.

Aardse tinten

In een wabi sabi interieur zie je een voorliefde voor de natuur. Dat uit zich onder meer in het gebruik van aardse tinten. Zand- en bruintinten bijvoorbeeld, of zacht grijs met zwarte accenten. Deze kleuren worden, in verschillende tinten, doorgezet in het hele interieur, van de muren en meubelen tot de accessoires, het plafond en kleden op de vloer. Het hoeven geen strakke kleuren te zijn, je mag best wat kleurverloop zien.

Ruwe materialen

In een wabi sabi interieur staat de imperfectie centraal. Onbewerkte, niet geschilderde materialen zie je dus veel. Meubelen van hout, accessoires van aardewerk, messing, ijzer en koper, het kan allemaal. Er is maar één voorwaarde: materiaen worden niet als strakke of gestileerde vormen gebruikt. Het is ook niet de bedoeling dat je de hele ruimte vol zet. Kijk naar wat je echt nodig hebt aan meubelen en accessoires – bij voorkeur in de tint van de rest van het interieur voor meer rust –, en laat de rest van de ruimte leeg zodat je niet alleen meer bewegingsruimte hebt, maar ook meer ademruimte.

Organische vormen

In plaats van een strakke, voorspelbare vormgeving van bijvoorbeeld meubelen en accessoires, zie je in dit interieur juist organische vormen. Ook hieruit blijkt weer de liefde voor de natuur. Bovendien zijn organische vormen voor veel mensen ‘zachter’ voor het oog, waardoor het interieur rustiger wordt. Robuuste meubelen van onbehandeld hout bijvoorbeeld, voile gordijnen die zacht plooien en aardewerken accessoires in natuurlijke vormen doen het goed in een wabi sabi interieur. Alles in de ruimte mag ook best gebruikssporen vertonen. Het gaat bij dit interieur immers ook om de cyclus van het leven, en laten zien dat iets gebruikt is past daar goed in.

Organische vormen

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.