Waarom een zijwand overkapping plaatsen?

Een overkapping is een mooie investering en er zijn heel veel soorten overkappingen mogelijk. Overkappingen kunnen vastzitten aan het huis, maar ook aan een tuinhuisje. Er zijn zelfs overkappingen die je los in de tuin kunt neerzetten. Een overkapping biedt heel veel voordelen, want je kunt heerlijk beschut zitten en weinig last van de brandende zon hebben terwijl je in de avonden en zeker in de koudere maanden ook prima buiten kunt zitten en beschermd bent tegen de regen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat een overkapping één of meerdere open wanden heeft. Dus staat de wind verkeerd of regent het iets harder? Dan kun je er nog steeds last van hebben. Dus daarom is het belangrijk om een zijwand overkapping te plaatsen.

De voordelen van een zijwand overkapping

Met een zijwand overkapping heb je een aantal voordelen die er ook voor zorgen dat je veel meer en langer van een overkapping gebruik kunt maken. Zo ben je bijvoorbeeld beschermd bij harde wind en tocht. De wand houdt wind namelijk tegen. Wanneer het hard regent kan de regen een weg naar binnen vinden. Zeker als je een open wand hebt. Het spreekt voor zich dat je met een zijwand hier geen last van hebt. De wand houdt de regen eenvoudig buiten de deur.

Volledig of gedeeltelijk gesloten

Een klein nadeel of wat als een klein nadeel kan worden gezien, is dat een gesloten wand voor een beklemmend gevoel zorgt en dat er feitelijk geen groot verschil is met onder een overkapping of binnen op de bank zitten. Behalve dat je onder een overkapping een mooi uitzicht over je tuin hebt. Maar je kunt ervoor kiezen om voor een gedeeltelijk gesloten wand te kiezen. De wand is dan groot genoeg om wind en regen tegen te houden, maar je hebt niet het idee dat je volledig afgesloten bent.

Waarom een zijwand overkapping plaatsen?

Hoe maak je een zijwand overkapping?

Een zijwand overkapping is niet heel moeilijk om te maken. Wanneer je weet welke soort wand je wilt plaatsen kun je bijvoorbeeld kijken naar wanden die van (kunststof) glas of van bepaalde houtsoorten zijn gemaakt. Schutting hout kun je ook gebruiken voor een zijwand. Bijvoorbeeld een compleet paneel, maar je ook losse schuttingplanken gebruiken om de zijwand te maken. Een groot voordeel als je zelf een zijwand maakt is dat je deze volledig op maat kan maken.

Welk materiaal is de beste keuze?

Een zijwand overkapping van hout is de beste keuze die je kunt maken. Het is dan wel belangrijk dat je voor een houtsoort kiest die tegen regen en temperatuurverschillen kan. Desgewenst behandel je het hout met een lak of beits, zodat het weerbestendig wordt. Een wand van glas of kunststof glas is ook een mooie optie, maar het nadeel is dat het achter deze wanden erg heet kan worden in de zomer. Ze houden weliswaar wind en regen tegen, maar het zonlicht komt er natuurlijk moeiteloos doorheen. Met als nadeel dat het onder de overkapping ook heet kan worden.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.