Vier tips voor een prachtige eetkamer

Ga jij verhuizen of gaat jouw huis even flink op de schop en wil je je eetkamer opnieuw inrichten? Met de juiste meubels en een mooi kleurtje op de muur, bijvoorbeeld Farrow and Ball verf, heb jij de mooiste eetkamer van de buurt. Dit zijn vier tips voor een werkelijk prachtige eetkamer.

Wat moet er gebeuren in de eetkamer?

Vraag jezelf eerst af waartoe de eetkamer moet dienen. Wil je er alleen in de avond een gezellig hapje eten, of moet het ook fungeren als een fijne werkplek? In het laatste geval heb je daar ook de juiste verlichting en stoelen voor nodig.

De eettafel als middelpunt

In de meeste eetkamers vormt eettafel het middelpunt. Dit mag dus een mooie eyecatcher zijn van kwalitatief materiaal, zoals hardhout. De vorm van je eettafel is sterk sfeerbepalend. Een rechthoekige eettafel is ideaal als je een wat kleinere eetkamer hebt. Je kunt deze namelijk tegen de muur plaatsen, waardoor je meer loopruimte overhoudt. Een ronde of ovale eettafel staat juist prachtig in het midden van de ruimte. Als je het leuk vindt om eens iets totaal anders te doen, kun je ook kiezen voor een asymmetrische tafel, zoals een kiezelvormige eettafel. Dat geeft een ontzettend stijlvol en modern effect.

Mooie kleuren

Kies het juiste kleurenpalet voor in de eetkamer. Je kunt hiermee grofweg twee kanten op gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ruimte en licht, waarbij je veel werkt met verschillende tinten wit en lichtgrijs voor een wat moderner ogende eetkamer. Als je van wat klassieker interieur houdt, kun je met wat donkerdere kleuren juist veel gezelligheid creëren in de eetkamer. Ideale kleuren voor op de muur zijn bijvoorbeeld donker gekleurde tinten zoals diepblauw of mooi donkergroen. Ook donkergrijze en wat donkerder beige tinten kunnen heel knus ogen.

De juiste verlichting

Licht is ontzettend belangrijk voor de sfeer in de eetkamer. Je wilt de mogelijkheid hebben om even snel wat te eten en misschien ook wat te werken en om een luxe dineravond te organiseren. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een mooie plafondlamp boven de tafel met een dimfunctie, zodat je de intensiteit van het licht per avond kunt bepalen. De plafondlamp boven de tafel kun je aanvullen met bijvoorbeeld een mooie schemerlamp in de hoek, stijlvolle spots aan de muur en bij een lekker uitgebreid diner mogen mooie kaarsen natuurlijk niet ontbreken.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.