De saamhorigheid versterken met teambuilding: zo kun je het doen

Een hecht team met een soepele samenwerking is geen vanzelfsprekendheid. Om de saamhorigheid te waarborgen moet de band binnen het team regelmatig ontwikkeld worden. Teambuilding is een laagdrempelige manier om naar elkaar te luisteren, met elkaar te communiceren en elkaar in een nieuwe omgeving een andere kant van elkaar te leren kennen. Er zijn verschillende manieren om teambuilding te doen en de samenwerking te verbeteren. We zullen er hier een aantal bespreken. 

Organiseer een teamuitje

Een gezellig teamuitje is een fijne manier van teambuilding. Organiseer iets leuks voor het hele team, bijvoorbeeld een djembe workshop op locatie, waarbij je iets nieuws leert waar je samen enthousiast over kunt zijn. Je bent een dag weg, onderneemt iets met elkaar en je ziet je collega’s in een ander daglicht. Betrek het hele team al bij de planning, en denk samen na over wat je wat een leuke activiteit zou zijn, wat de beste locatie is en hoe de catering eruit moet zien. Door daar samen input over te geven, begint de teambuilding eigenlijk meteen al. De betrokkenheid zal ook maken dat mensen actiever meedoen aan het teamuitje zelf. Door in een andere omgeving samen iets te ondernemen, zal het team nieuwe kwaliteiten in elkaar ontdekken. 

Plan momenten van gezamenlijke ontspanning in

In plaats van samen iets te doen, kun je er ook voor kiezen om als team juist de ontspanning op te zoeken. Relaxen is iets wat je meestal thuis pas doet. Maar in een wereld waar de werkdruk steeds meer toeneemt, is het een goed idee om ook ontspanningsmomenten op kantoor in te voeren. Zo kan het team afspreken af en toe samen een kop koffie of thee te gaan drinken, of samen een korte wandeling te maken in de frisse lucht. In een ontspannen setting kunnen collega’s op een andere manier met elkaar omgaan dan op het werk. Je kunt ook afspreken om daarbij niet over werkgerelateerde zaken te praten, maar alleen over andere dingen. Door over huisdieren of hobby’s te praten schep je een band. Korte momenten van ontspanning hebben ook als voordeel dat de focus en energie op het werk toenemen. 

Werk aan een goede communicatie 

Omdat goede communicatie belangrijk is binnen een team, kun je er ook voor kiezen om de teambuilding te focussen op de communicatie. Door goed te communiceren creëer je een vertrouwensband, wat bijdraagt aan een hecht en goed functionerend team. Misverstanden worden zo vermeden, wat botsingen en irritaties in de toekomst kan helpen vermijden. Voor de organisatie heeft heldere communicatie als voordeel dat de productiviteit vooruit zal gaan. 

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.