5 tips voor een frisse adem

Een frisse adem, dat willen we natuurlijk allemaal. Het kan je zelfs behoorlijk onzeker maken als je geen frisse adem hebt. Een onfrisse adem kan door verschillende redenen ontstaan, zoals een slechte mondgezondheid. Met deze tips krijg je weer een frisse adem!

Net gebit

Allereerst is het belangrijk dat je een net gebit hebt. Staan je tanden bijvoorbeeld wel goed recht? Dit maakt het makkelijker om je gebit schoon te houden. Scheve tanden kunnen tot verschillende problemen leiden, waaronder een onfris gebit. Daarom wil je rechte tanden hebben, wat de basis vormt van een net gebit. Gelukkig hoef je daar geen traditionele slotjesbeugel voor te laten plaatsen in je mond. Vandaag de dag kun je namelijk een onzichtbare beugel nemen, die je tanden weer recht zet.

Mond goed verzorgen

Het is essentieel dat je je mond zelf goed verzorgt. Ga na of je mondhygiëne in orde is. Dit is alleen maar makkelijker om te realiseren als je een net gebit hebt, met rechte tanden. Een onzichtbare beugel biedt ook uitkomst bij een spleet tussen tanden, zodat je zelf ook weer beter voor je tanden kunt zorgen. We gaan even na welke dagelijkse verzorging er nodig is. Je poetst je tanden twee keer per dag, het liefst met een elektrische tandenborstel. Je kunt bij de tandarts controleren of je je tanden op de juiste manier poetst, vooral handig als je mond onfris blijft ruiken, ook als je je mond goed verzorgt. Poets ook lang genoeg, twee minuten per keer. Met alleen poetsen ben je er nog niet. Je kunt je tanden ook flossen of stoken, idealiter twee keer per dag. Of doe dit in ieder geval eenmaal per dag. Zo verwijder je tandplak en ander vuil. Dit kan in het begin pijn doen, maar gaat steeds soepeler.

Tong reinigen

Reinig je je tong wel vaak genoeg? Ook hier kunnen nare geurtjes ontstaan. Verzorg dus niet alleen je tanden en je tandvlees, maar ook je tong. Je kunt je tong kort poetsen tijdens het tanden poetsen. Of gebruik een speciale tongschraper, om vuil van je tong te halen. Er bestaan ook zachte borsteltjes voor, om de tong schoon te maken. Het kan in het begin kietelen, maar ook hier moet je aan wennen. Denk er maar eens aan hoeveel bacteriën zich verzamelen op je tong, dan wil je je tong maar al te graag reinigen!

Mondwater

Mondwater kan helpen om je adem frisser te laten ruiken. Dit is namelijk een middel om de geur in je mond mee te neutraliseren. Spoel dagelijks met mondwater. Dit kun je bijvoorbeeld doen vlak voordat je een afspraak hebt, of op een ander moment waarop het uitkomt. Kijk wel even naar de ingrediëntenlijst van het mondwater dat je kiest. Je wilt namelijk alleen mondwater zonder agressieve ingrediënten gebruiken, om te voorkomen dat je tanden worden aangetast. Laat mondwater met alcohol of chloorhexidine erin daarom liever staan. Dit kan namelijk je mondflora verstoren. Je kunt aan je tandarts vragen welk type mondwater geschikt is, om hier zeker van te zijn.

Bezoek de tandarts

Dat brengt ons op het volgende punt: bezoek regelmatig de tandarts. Dit kun je een of twee maal per jaar doen. Je tandarts houdt de staat van je gebit goed in de gaten en kan eventuele problemen al vroegtijdig zien. Een ontsteking kan immers ook voor een onfrisse geur zorgen, evenals andere gebitsproblemen. Dat niet alleen, de tandarts kan je doorverwijzen naar de mondhygiënist, die jouw gebit goed schoonhoudt.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.