Veilig op de motor: hier moet je rekening mee houden!

Veel mensen zijn vanaf het eerste moment op een motor helemaal verkocht. De vrijheid die je ervaart wanneer je in de open lucht met hoge snelheid over de weg zoeft is met niets te vergelijken. Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van de vervelende ongelukken die op jaarlijkse basis met de motor gebeuren. Met deze tips stap jij zo veilig mogelijk op de motor.

De juiste kleding

De juiste motorkleding bedekt je hele lichaam en biedt nog eens extra bescherming op je knieën en ellebogen. Niet alleen je armen en benen moeten bedekt zijn, ook je handen moeten worden beschermd met motor handschoenen en je voeten met motorlaarzen. Het is een goed idee om te kiezen voor een pak waar de thermolaag uitgeritst kan worden. Zodat je zowel in de zomer als in de winter comfortabel op je motor kan rijden.

De helm

Het is werkelijk levensgevaarlijk om zonder helm de weg op te gaan. Daarom is een goede motorhelm een absolute must. Het is belangrijk om je motorhelm te passen. Deze mag nergens knellen, maar ook nergens los zitten. Er zijn verschillende soorten motorhelmen, maar het is het allerveiligst om te kiezen voor een motorhelm met vizier, zodat ook je gezicht beschermt is. Eventueel kies je voor een motorhelm met vizier dat je open kunt klappen. Zodat je wat beter kunt zien wanneer je van de motor stapt.

Wees bewust van je kwetsbaarheid

Op de motor voel je je misschien onverslaanbaar, maar de werkelijkheid is, dat je een ontzettend kwetsbare weggebruiker bent. Als motor rijdt je bijvoorbeeld ook vaak over de snelweg tussen auto’s en vrachtwagens die een stuk groter en zwaarder zijn dan jij. Zorg daarom dat je altijd goed zichtbaar blijft voor de grotere voertuigen op de weg.

Controle over snelheid en afstand

Omdat je een kwetsbare weggebruiker bent, is het verstandig om slim te spelen met snelheid en afstand. Het is slim om altijd net iets onder het maximum te rijden en bij voorkeur houdt je een ruimte van twee auto’s tussen jou en degene voor je. Vermijd rijden naast vrachtwagens, omdat deze je vaak niet kunnen zien. Probeer ook om jezelf aan te leren altijd te rijden met twee vingers op de rem. Hierdoor kan je in gevaarlijke situaties direct handelen en om te remmen heb je niet meer nodig dan de kracht van twee vingers.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.