Een dakraam installeren: hier moet je aan denken!

Wanneer je op zolder iets meer licht wilt, kan het een idee zijn om een dakraam te installeren, bijvoorbeeld een velux dakraam. Het installeren van een dakraam is niet zomaar een klus en daarom is het slim om dit goed voor te bereiden. Dit zijn de dingen waar je aan moet denken als je een dakraam gaat installeren.

Heb je een vergunning nodig?

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor het installeren van een dakraam, maar het is altijd verstandig om dit even te checken. Als jij in een monumentaal pand woont moet het altijd. In normale huizen hoef je doorgaans geen vergunning aan te vragen als je raam niet aan de straatkant geplaatst wordt, of als het raam niet boven het dak uitsteekt (geen dakkapel dus). Je doet er verstandig aan je aan deze richtlijnen te houden, want het aanvragen van een vergunning is een duur en langdurig proces. 

Welk dakraam heb je nodig?

Bepaal eerst welk type dakraam je nodig hebt. Naast dat er verschillende merken zijn om uit te kiezen, is het vooral belangrijk dat je de maat van je dakraam vaststelt. Als je een oud dakraam wilt vervangen, kun je de standaardmaat die je eerst had terugzoeken. Anders is het een kwestie van de plek waar je een raam wilt installeren op te meten. Pas op dat je bij het meten van de hoogte van het dakraam niet achterover valt.

Wat kost het?

Wat jouw nieuwe dakraam gaat kosten, hangt natuurlijk erg af van de grootte van je dakraam en of je bijvoorbeeld een open- en sluitsysteem wilt ja of nee. Ga ervan uit dat de goedkoopste optie rond de 250 euro ligt, maar dit kan snel oplopen tot zo’n 1900 euro.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je een beetje handig bent en het slim aanpakt, kun je best zelf een dakraam installeren. Je hebt hier wel de juiste gereedschappen voor nodig, omdat je ook echt je dak open gaat maken. Veel mensen kiezen er daarom voor om het plaatsen van een nieuw raam uit te besteden aan een professional. Zo weet je zeker dat alles goed en veilig gebeurt en dat je raam ook daadwerkelijk mooi geïnstalleerd wordt. Voor de installatiekosten moet je ongeveer rekenen op de helft van de prijs van het raam. Heb je een dakraam van 500 euro, reken daar dan 250 euro installatiekosten bij.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.