5 tips voor de aankoop van een goede ergonomische bureaustoel

Als je veel achter de computer zit voor je werk, of het nu thuis of op kantoor is, heb je een goede bureaustoel nodig. Het is belangrijk dat de bureaustoel jouw lichaam goed ondersteunt om allerlei klachten te voorkomen. Maar waar moet je voornamelijk rekening mee houden als je een geschikte ergonomische bureaustoel gaat aanschaffen? Dat vertellen we je in dit artikel!

1. Let op de verstelbaarheid van de stoel 

Om een bureaustoel helemaal af te kunnen stellen op jouw lichaam, is het natuurlijk belangrijk dat de stoel op veel manieren versteld kan worden. De meeste ergonomische bureaustoelen bieden deze mogelijkheid, maar de één in een grotere mate dan de ander. Vooral de verstelbaarheid van de armsteunen is erg belangrijk. De schouders en de nek moeten worden ontlast door de houding van je armen, de armleuningen moeten de schouders niet omhoog drukken. Daarnaast moeten de ellebogen recht onder de schouders zitten als jouw armen op de armsteunen rusten. 

2. Een rugleuning met een S-vorm 

Veel rugleuningen volgen de ruggengraat niet goed omdat ze van de bovenrug en schouders afbuigen. Wil je een ergonomisch verantwoorde rugleuning, dan moet deze een S-vorm hebben. Een rugleuning met een S-vorm volgt de ruggengraat namelijk wel helemaal. Het is belangrijk dat de bolling van de rugleuning precies in het holle gedeelte van de rug valt. Hiermee voorkom je klachten aan de rug, nek en schouders, waaronder spierpijn

3. Kies een stoel met vervangbare onderdelen 

Ergonomische bureaustoelen zijn over het algemeen niet goedkoop. Het is dus nogal zonde als je de stoel weg kunt gooien als bijvoorbeeld de armleuning kapot gaat. Kies daarom altijd voor een stoel met vervangbare onderdelen. Zo bespaar je een hoop kosten!

4. Kies voor hoge kwaliteit 

Als je een goede bureaustoel wil, is het niet verstandig om voor de goedkoopste optie te gaan. Een relatief lage prijs zegt immers vaak veel over de kwaliteit van het product. Een goedkope stoel gaat over het algemeen eerder kapot en is vaak minder comfortabel dan een wat duurdere stoel. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor de allerduurste stoel te kiezen om zeker te weten dat je een product van hoge kwaliteit hebt, maar goedkoop is vaak duurkoop. Beoordeel de kwaliteit van het product door het te testen voordat je het koopt. Voelt de stoel stevig aan? Is de mechaniek van staal of van kunststof gemaakt? Stoelen met stalen mechaniek gaan over het algemeen een stuk langer mee. 

5. Kun je alle onderdelen van de stoel verstellen?

Je wil natuurlijk het liefst meer onderdelen van de stoel kunnen verstellen dan alleen de armleuningen en de zithoogte. Ook het verstellen van de zitdiepte en de rugleuning is erg belangrijk. De holling in de onderrug moet ondersteuning krijgen van de bolling in de rugleuning. Des te groter het versteltraject is voor de rugleuning, des te groter de kans dat je de bureaustoel volledig op jouw lichaam aan kunt passen. Om dit zeker te weten is het altijd goed om de stoel eerst een keer uit te testen voordat je hem koopt. Koop je de stoel online, zorg dan dat je een proefperiode krijgt waarin je de stoel terug kunt sturen of om kunt ruilen als deze niet goed blijkt te passen.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.