Wat helpt tegen spierpijn? Lees onze handige tips & trucs

Spierpijn kan heel vervelend zijn en het ontstaat ook op de meest ongunstige momenten. Soms ben je zelf de boosdoener als je bijvoorbeeld onvoorzichtig bent geweest of je spieren hebt overbelast, maar het kan ook door een ongelukje of een virusinfectie ontstaan. Ons lichaam bevat enorm veel spieren en spierpijn komt dan ook meer dan regelmatig voor. Beter gezegd, we hebben er allemaal wel eens last van. In onze blog geven we dan ook handige tips & trucs over wat helpt tegen spierpijn.

Rusten is het beste medicijn

Bij spierpijn wordt rust nemen als eerste geadviseerd en dat is logisch. Je kunt namelijk de spier ontlasten en niet meer overbelasten. Bij het overbelasten kunnen er andere problemen ontstaan, zoals weefselschade. Wanneer dat gebeurt ben je ook verder van huis. Dus wanneer het advies rust nemen wordt gegeven is het slim om dat advies ook op te volgen. Met rust kan je ook vrij eenvoudig en vaak binnen enkele uren tot dagen van de spierpijn af zijn.

Medicijnen tegen spierpijn

Er is niet echt een medicijn dat spierpijn geneest, maar je kunt de klachten er wel mee verlichten. Een simpele paracetamol of een ibuprofen zou al voldoende moeten zijn om minder of geen pijn meer te voelen. Ibuprofen is dan nog de betere keuze, omdat het medicijn ook een ontstekingsremmer is. Maar dan moet de spierpijn wel veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie. Andere middelen die je kunt gebruiken zijn de bekende smeermiddelen, zoals tijgerbalsem. Het grote voordeel is dat smeermiddelen de pijn verlichten en nauwelijks door het bloed worden opgenomen.

Spieren verwarmen bij spierpijn

Je kunt ook een ander methode gebruiken om spierpijn te verminderen en haast geen pijn meer te voelen. Dat is namelijk het verwarmen van de spieren die pijn doen. Dit kun je doen door een warm kompres of zelfs een pitten kussentje dat je even in de magnetron legt en daar op het lichaamsdeel dat pijn doet legt. Een warm bad, een warme douche of even in de sauna stappen helpt vaak ook tegen spierpijn. 

Wat helpt tegen spierpijn? Lees onze handige tips & trucs

Spierpijn of is er iets anders aan de hand?

Spierpijn is vervelend en kan een onrustig gevoel zeker. Bijvoorbeeld wanneer de pijn zich rondom de borstkas manifesteert. Ondanks dat komt dat vrij vaak voor en enkele symptomen komen overeen bij zaken, zoals een hartinfarct. Denk dan aan overmatig transpireren en dat de pijn uitstraalt naar een ander lichaamsdeel zoals de arm. Raak niet gelijk in paniek, want je kunt het heel eenvoudig ontdekken of het een spierpijn betreft of niet. Bij spierpijn doet het zeer als je op de spier drukt. Dus als dat het geval is heb je last van spierpijn en is er niets anders aan de hand.

Wanneer bel je de huisarts?

De huisarts bel je natuurlijk als je jezelf zorgen maakt of als je last krijgt van chronische spierpijn en geen enkel pilletje, smeermiddel of andere methode werkt om de pijn te verlichten. Spierpijn kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Van een infectie tot aan een verkeerde beweging en van overbelasting tot aan een ongelukje. Bij chronische spierpijn is het belangrijk dat de huisarts onderzoek doet naar de ware oorzaak van de pijn die je hebt.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.