Woning landelijk inrichten? Zo pak je het aan

De landelijke stijl is één van de populairste woonstijlen in Nederland. Daarom wil jij je woning misschien ook wel volgens deze stijl inrichten. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Daarnaast worden er geregeld verkeerde keuzes gemaakt, waardoor er geen samenhangend geheel ontstaat. Omdat wij je hier graag voor willen behouden, ontdek je in deze tekst hoe jij je woning landelijk inricht.

Kies voor natuurlijke materialen

Als we het over de landelijke stijl hebben, denk je waarschijnlijk al snel aan hout. Niet gek, want dit is één van de belangrijkste materialen binnen deze woonstijl. Vandaar dat hout niet mag ontbreken in een landelijk interieur. Toch is dit niet het enige natuurlijke materiaal dat bij deze stijl past, want dit geldt ook voor (natuur)steen, wol en rotan. Laat je deze materialen stuk voor stuk terugkeren in je interieur? Dan is de kans groot dat je woning een landelijke uitstraling krijgt.

Gebruik lichte kleuren

Een landelijk interieur realiseer je niet alleen met behulp van de juiste materialen. Het gebruik van de juiste kleuren is namelijk minstens zo belangrijk. Maar welke keuren passen eigenlijk bij de landelijke stijl? In veel landelijke woningen is wit de basiskleur. Sommige mensen verven alle muren spierwit, maar in plaats daarvan kun je ook voor een tint kiezen, zoals Ivoorwit, roomwit of beige. Daarnaast misstaan aardse tinten niet in een landelijk interieur.

Kies voor stoere, robuuste meubels

Heb je inmiddels bepaald welke kleuren je op de muren wilt? Dan kun je een bank, stoelen, eettafel en salontafel uitzoeken. Kies bij voorkeur voor meubels met een stoere en robuuste uitstraling, want dit past heel goed binnen een landelijke inrichting. Zo misstaat een houten tafel bijvoorbeeld niet in zo’n interieur. Laat gladde en strakke materialen zoveel mogelijk links liggen, want dit vloekt met de landelijke woonstijl.

Creëer sfeer met accessoires

Omdat stoer en robuust twee kernwoorden zijn voor de landelijke stijl, denk je misschien dat er in een landelijk interieur geen plek is voor accessoires. Niets is minder waar, want hiermee kun je deze woonstijl helemaal afmaken. Een klein krukje, houten bijzettafeltje of een berenvel zijn voorbeelden van accessoires die prima in een landelijk interieur passen. Uiteraard mogen leuke, zachte kussentjes op de bank en in de stoel(en) niet ontbreken.

Combineer landelijk met industrieel

Houd je van landelijke elementen, maar vind je het wat ouderwets om je hele woning volgens deze stijl in te richten? Geen probleem, want je kunt de landelijke stijl bijvoorbeeld combineren met een andere woonstijl, zoals de industriële. Deze stijl kenmerkt zich immers ook door stoere en robuuste materialen, waardoor hij naadloos aansluit op de landelijke woonstijl.

Verkeert je houten eettafel nog in goede staat, maar zijn de stoelen aan vervanging toe? Dan kan het leuk zijn om industriële stoelen voor bij de eettafel te kopen. Dankzij het stalen frame hebben de stoelen een stoere en robuuste uitstraling, maar de gekleurde bekleding geeft ze toch een ‘zacht’ tintje. Hierdoor matchen ze uitstekend met een landelijke eettafel.

Over de redactie

Bij Yournalism.nl staat een enthousiast en professioneel redactie team klaar om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen, lifestyle en journalistiek. Ons team bestaat uit ervaren journalisten, bloggers en experts, die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en altijd op zoek zijn naar interessante en relevante onderwerpen om te delen met onze lezers.